Kriget om tutten

Jag har startat ett tuttkrig med min son. Som jag nämnt tidigare så vägrar han använda tutte och ska istället suga på mej hela tiden trots att han inte är hungrig. Han blir så arg när det kommer mat fast han bara vill snutta och sen är skrikmaskinen igång. Det är vid såna tillfällen jag verkligen önskar att han kunde använda tutten istället och därmed skona sin mammas svullna bröst. Därför har jag nu gett mej fan på att lära honom använda tutte. Det kommer antagligen innebära lite extra arbete men i längden kommer det att löna sig.

Inatt har mamma och pappas lilla älsklingsrocker sovit riktigt dåligt. Han skrek medans han åt och tillslut fick Jimmy ta över en stund för att jag skulle få sova lite. Fick sova ungefär 60 underbara minuter. När jag vaknade insåg jag dock att jag under dessa 60 minuter drömt att jag burit omkring på Elvis och försökt söva honom. Då blev jag lite sur.

Igår var vi på bvc och mätte och vägde Elvis. Han är så otroligt fin nu och börjar bli rktigt knubbig. Jag antar att han fått sin fina dubbelhaka efter mej. Pappa Jimmy har gömt sin haka bakom ett vildvuxet skägg så om han har dubbelhaka eller inte går inte att avgöra. Vid 3½ veckas ålder vägde Elvis 4670g och mätte 55,5cm. Snacka om att han växer! 


Mammagrisen

Mammas lilla gosse bara växer och växer. Han är otroligt stark i nacken nu och pickar på mej som en höna när han söker efter bröstet. Jimmy har fortafrande semester och vi fördriver dagarna med långa promenader och mys framför tv:n. Elvis är snäll för det mesta men gnäller på sin mamma och pappa då och då. På måndag ska Jimmy börja jobba igen och det blir spännande och ovant för mej och lillen att klara oss själva. Men det ska nog gå bra för Elvis är en riktig mammagris.

  

Sådan far sådan son



Varje natt har jag turen att sova mellan mina favoritkillar. Elvis sover bättre och bättre på nätterna. Han vill gärna ha mat 3-4 ggr men somnar om ganska snabbt efteråt. Elvis har dock börjat låta väldigt mycket på nätterna. Han grymtar och stånkar i sömnen och detta väcker mej gång efter gång. Ibland är jag så förvirrad på grund av tidpunkten att jag tar upp honom för att amma men inser för sent att han faktiskt inte var vaken. Tror att Elvis släktar på sin pappa när det gäller att "prata" i sömnen. Inatt klagade Jimmy över att det var så många trappsteg nedanför sängen. För någon natt sedan undrade jag vad klockan var och då tog han upp sina glasögon, tittade förvirrat på dessa och la sig sedan ner för att fortsätta sova. Vad klockan var fick jag aldrig veta.

Napp? Nej tack!



Elvis vägrar använda napp. Vi försöker och försöker men han vill hellre använda sin mamma som en livs levande jätte-napp. Han vill gärna ligga och snutta även fast han ätit tills han kräkts. Det enda som går att ersätta brösten med en lite stund är mitt lillfinger. Eftersom jag inte gärna kan hugga av mej fingret är jag liksom fast större delen av dagarna. När vi var och handlade för någon dag sen testade jag köpta nappar av ett annat märke som hade en lite annan form. Jag slet dock mitt hår när jag upptäckte att de napparna bara fanns i ljusrosa och ljusblåa färger. I ren protest var jag helt enkelt tvungen att köpa de rosa. Tyvärr spottar han ut även dessa och jag får helt enkelt acceptera att vara en jätte-napp.

Växer och växer

Idag är unge herr Borgström 2 veckor gammal och väger 3960g och är 53,5cm lång.

 

Konsten att göra två saker samtidigt

Livet som mamma börjar börjar kännas mer och mer stabilt. Jag lär känna min son bättre för varje dag som går. Jag kan redan konsten att göra flera saker samtidigt. Ibland blir jag ståendes med en smörgås i handen samtidigt som jag torkar upp efter ett bajskalas och ibland blir jag tvungen att amma sittandes på toaletten. Vissa saker är inte enkla men jag lär mej för varje gång. Jag fascineras övar att samma dag som man bli mamma slutar man också bry sig om vissa saker. Det bekommer mej inte längre att ha fläckar på kläderna, det är ju bara lite kräk. När jag ska snabbkolla blöjan sticker jag helt enkelt in ett finger och känner efter. Får jag något bajs på fingret? Isåfall är det dax för ett blöjbyte. Mina bröst har övergått från att ses som något privat till att bli allmän beskådning. Ibland glömmer jag bort att dra upp bh:n efter amning och senare när jag t.ex. står och lagar mat kan jag titta ner och upptäcka att "jaha, här står jag med en tisse i vädret".

Nu börjar det lilla livet att vakna. Dax för 30 minuters amning framför något dåligt tv-program.

Töntbebis möter metalbebis

Igår råkade jag styla min son så att han såg ut som en töntig vit jordgubbe. Idag var jag därför tvungen att styla honom till den rockbebis han är. Han är så klart mammas gullunge i vilket fall som helst, men är man en blivande rockstjärna så är man! Kolla in tuppkammen!

  

Livet som mor - en dans på rosor?

Att vara mamma är helt underbart och supermysigt, men det har också sina baksidor, det ska jag inte sticka under stolen med. Inatt har Elvis vaknat hela tiden. Jag har ammat, bytt blöja, rapat, ammat igen, bytt blöja igen, rapat igen och ändå har han inte velat somna om. Tillslut var all ork bortblåst och det enda jag ville var att sova i sisådär 14 dygn. När orken inte längre fanns kvar bestämde jag mej för att göra ett sista ordentligt försök innan jag skulle väcka Jimmy och be om hjälp. Sätter mej i soffan för att återigen slänga fram mina såriga bröst till lillgrisen. När han ammat i en evighet och äntligen var påväg att somna la jag upp honom på axeln för att han skulle få rapa. Han hostar till och kräks en jätteladdning som rinner längs hela min rygg och ända ner till fötterna. Samtidigt känner jag hur bröstmjölken sipprar ner längs magen. I just den stunden ville jag bara sätta mej ner för att gråta. Där stod jag, mitt i natten, alldeles nerspydd och väldigt väldigt trött med en klarvaken bebis i famnen och en skrikande katt vid min sida. Livet är komiskt ibland. Jag antar att alla nyblivna föräldrar känner sig hjälplösa ibland, och jag erkänner högt och tydligt: Ibland är det jobbigt att vara mamma! Men större delen av dygnet är det alldeles alldeles underbart!
Se bara vilken fantastisk liten bebis vi får mysa med hela långa dagarna och nätterna: 

 

Myspys



Här hemma går allt bra. Jag och Jimmy lär känna vår son bättre och bättre för var dag som går. Ibland svettas vi och sliter våra hår i förtvivland och ibland ligger vi bara och myser med med honom och njuter av att han är vår. Elvis är en riktig liten snuttegris och vill helst ligga vid mina bröst hela dagarna. Ibland känns det som att han skulle hänga kvar där om jag släppte honom. Idag var vi på första besöket på bvc. Elvis hade ökat i vikt och väger nu 3560g och är 52cm lång.

    
  


Förlossningsberättelse: I dimmor av lustgas

Efter nio långa och mysiga månader med en bebis i magen bestämde sig lillen äntligen för att se dagens ljus. Kl. 15.32 den första september kikade han ut och gav där med mej och Jimmy den bästa present vi kunde tänka oss på vår ettåriga förlovningsdag.

Jimmy åkte iväg på jobbet tidigt den första september. Jag låg kvar i sängen efter att han åkt och plötsligt small det till högt i bäckenet. Jag fattade inte riktigt vad som hände men förstod att något var på gång och skickade därför ett sms för att förbereda Jimmy på att han kunde bli hemringd senare under dagen. Jag steg upp ur sängen och tänkte städa lite för att se om värkarna skulle komma igång. Han inte mer än städa några minuter förän värkarna var kraftiga och jag ringde panikslagen hem Jimmy. Medan jag väntade på honom kastade jag mej av och an i lägenheten av smärta och blev chockad över hur ont det gjorde. Jag tänkte att hur ska jag klara av förlossningen om jag inte klarar av dessa små förvärkar?! Jag hade minsann läst och förberett mej på att förstföderskors förlossningar börjar med lite små värkar som sakta trappas upp. Jimmy kom hem och jag sa envist att jag skulle hinna duscha och äta. Hade ju ställt in mej på en lång förlossning där jag skulle hinna vara hemma länge i början och jag hade minsann inget annat i huvudet. JImmy tyckte dock att vi skulle åka in eftersom jag hade konstant ont. Tillslut insåg jag att vi gjorde bäst i att åka in. Väl inne på förlossningen hade jag riktigt ont och var tvungen att ligga en halvtimma på en sjukt hård säng medan barnmorskan mätte värkarna. Det visade sig att det inte var några små förvärkar jag hade, utan värkarna avlöste varandra utan mellanrum. Jag blev undersökt och det visade sig att jag redan öppnat mej 5cm på 2 timmar, inte konstigt att jag hade haft ont. Redan här bestämde jag mej för att använda ryggmärgsbedövnig för att orka med hela förlossningen. I väntan på narkosläkaren sög jag lustgas i panik. Jag var konstant hög och minns inte mycket av denna period. När ryggmärgsbedövningen började verka försvann nästan all smärta. Klädd i sjukhusets sexiga skjorta och jättetrosor passade jag på att äta smaklös sjukhusmat medan Jimmy åt butterkaka och drack juice. Han hade inte turen att få njuta av den smaklösa sjukhusmaten utan var tvungen att ta det som fanns på sjukhusets lilla affär. Strax före 12 konstaterade barnmorskan att jag var helt öppen och att vi nu bara väntade på att lillen skulle sjunka ner ordentligt i bäckenet. Bedövningen togs bort och jag hade smått panik över att smärtan skulle komma tillbaka. Värkarna kom tillbaka men denna gång var de mer obehaglida än onda. Jag dansade omkring i rummet för att hjälpa bebisen på traven samtidigt som jag och Jimmy turades om att andas lustgas och skratta åt hur rolig jag såg ut. När det var dags för att krysta ut lillen fortsatte jag att andas lustgas och tog i allt jag hade när värkana kom. Detta gjorde inte alls ont utan var en otroligt häftig upplevelse som jag gärna gör om igen. Efter 8-10 krystvärkar fick jag upp lillen på bröstet och jag och Jimmy kände oss som världens mest stolta föräldrar. Elvis vägde 3370g och var 49 cm lång.

Efter att ha fikat de berömda "grattis till bebisen-mackorna" som var alldeles för torra gick jag för att duscha av mej medan Jimmy fick njuta att mysa med Elvis. I duschen kollade jag mej i spegeln och det är en syn jag helst vill glömma. Man är inte läcker efter en förlossning. Håret spretade åt alla håll, svetten rann och magen hängde. Kände mej dock betydligt fräschare efter duschen och vi begav oss upp till bb för att bli tilldelade ett rum. Tiden på bb gick långsamt och jag kände hela tiden hemlängtan. Jimmy fick inte sova med oss på bb vilket kändes väldigt jobbigt. Tråkigt att inte få sova tillsammans hela famljen första nätterna. Upplevelserna från bb är både positiva och negativa. Jag förundras fortfarande över vissa människor som jobbar inom vården. Många passar inte alls in och vi mötte en och annan fågelskrämma under dagarna på bb. Ondagen kom och vi fick äntligen lov att komma hem. Hemma möttes vi av en nybliven farmor som hade städat och tvättat åt oss vilket var väldigt mycket värt.

För att sammanfatta förlossningen skulle jag vilja säga att det var en smärtsam men otroligt häftig upplevelse som jag är glad över att fått uppleva. Jimmy var ett enormt stöd och Elvis är hur underbar som helst.

Tack för alla fina gratulationer! 

    
   


Bullen är ute ur ugnen

Elvis Jimson Borgström

    
   

RSS 2.0