Beräknad förslossning - Ingen bebis





Nej, inte en enda liten bebis har kommit ut ur mej idag. Det trodde jag iofs inte heller efter att ha läst i min graviditetsbok att endast 5 % av alla barn föds på BF-datumet. Har nu gått 40 fulla veckor och allt från och med nu räknas som övertid.
 
Katten Eddie gör allt för att förbereda mig inför vad som ska komma. Lagomt till att jag somnat igårkväll började han hulka och kräktes ner precis hela hallen, värre än en fontän. Det var bara hugga tag i skurmoppen och börja städa upp efter kalaset. Städgalen som jag är kunde jag inte riktigt sluta när jag likaså börjat städa. Strax efter midnatt kände jag mig nöjd och somnade så fort huvudet nådde kudden. Han är så duktig min Eddie. Är det inte kräk i hallen så är det bajs utanför lådan eller katthår fulla sängen. Han gör verkligen allt för att jag inte ska känna mej uttråkad så här i väntans tider.

Sista minuten-nervositet

Idag är första gången under hela graviditeten som jag känner mej nervös inför att bli mamma och allt som hör till. Jag satt i soffan och insåg att jag ska bli mamma inom en väldigt snar framtid och de berömda fjärilarna fladdrade till i magen som aldrig förr. Jag är säker på att både jag och Jimmy är redo och att vi kommer klara uppgiften bra. Visst kommer vi känna oss osäkra ibland men vem gör inte det?! Tänk att från en dag till en annan kommer vårat liv att totalförändras, och den dagen närmar sig med stormsteg. Kanske inatt, om tre dagar eller en vecka.

Vi har 1 dag kvar till beräknad förlossning.
Jag har varit gravid i 279 dagar av 280.
Nu är det väldigt väldigt nära.


Slavarbete



När inte mina ben behöver rakas eller fötterna masseras brukar Jimmy få roa sig med att måla mina tånaglar. Han är så fantastiskt snäll min älskling.

"Jag älskar dej...och korv"

Har åter igen tagit plats i soffan efter en lunchträff med Jimmy i köket. Jag var själv inte så överdrivet hungrig så jag hade dukat upp med lite blandade goda grönsaker, frukt och yoghurt. Eftersom vi bestämt oss för att äta på Max ikväll tänkte jag att vi kunde behöva en lite nyttigare lunch. När vi fikat klart tittar Jimmy lite försiktigt på mej och säger "nä.. om man skulle ha tagit och stekt sig några korvar". Jag var tydligen korkad som trodde att han skulle nöja sig med en frukt och grönsakslunch. Han var så där sjukt söt så jag att jag blev alldeles varm inombords. "Jag älskar dej", sa jag. "Jag älskar dej... och korv", svarar han då.


Som ni kanske förstått så är lillgossen kvar i magen och jag tror att han kommer stanna där åtminstone en vecka till. Igår gjorde jag allt för att få förlossningen att starta. Först dammsög jag och skurade hela lägenheten, och sen gick jag och Jimmy ut på en rätt lång promenad. Trots detta kände jag inte av en enda värk utan det enda som detta slit ledde till var ond rygg och trötta fötter. När vi kom hem lade jag mej i badet för att mjuka upp min trötta kropp. Dock låg jag mest och frös för hela magen ligger numera ovanför vattenytan större än det isberg som Titanic körde på. Jag känner mej mer och mer svullen i kroppen, framför allt på nätterna. Inatt när jag för femtioelfte gången i rad gick upp för att kissa var jag så svullen i ansiktet att läpparna liksom putade rakt ut. Det hade ju varit trevligt att säga att jag kände mej som Angelina Jolie, men jag kände mej snarare som en blandning av kalle anka och barbapappa.


Nu ska jag baka chokladbollar till Jimmy, fick en beställning på det tidigare idag. Vad är det med karlar och chokladbollar egentligen? Dom verkar inte inse att det är ett bakverk för barn och inte för vuxna. Har ni någon gång sett en kvinna välja en chokladboll på ett café t.ex.?


Vigsel med mat i ohälsosamma mängder

Inläggen har lyst med sin frånvaro men här kommer en ordentlig uppdatering. Lördag den 23 Augusti gifte sig nämligen Jimmys mamma Ing-Marie med hennes Janne i rådhuset i Umeå. Trots att vigseln var hemlig fick jag och Jimmy den stora äran att agera vittnen. Högravid som jag är började dagen med att försöka trycka in magen i den enorma klänning som jag tidigare skrivit om. Medan bruden gick på hårddiet fram till vigseln för att enligt henne själv inte ha svullen mage gjorde jag precis tvärt om: jag tillät mej att äta precis vad som helst, det fanns liksom ändå inget att göra åt min mage.

Innan vigseln begav jag och Jimmy oss för att möta upp mormor Evy och morfar Nisse som också skulle medverka vid vigseln. Gulligare människor får man leta efter. Evy är en rar och söt dam som piggar upp tillvaron med fantastiska dikter och sin positiva syn på livet. Nisse är som självaste tomtefar. Trots vuxen ålder får jag alltid känslan av att vilja hoppa upp i hans knä och fråga denna skäggiga farbror om hur det egentligen är på nordpolen.

Vigseln var en fin och kort ceremoni och efteråt stannade vi upp på trappan utanför för fotografera oss. När jag sedan tittade på bilderna gjorde jag en fasansfull upptäckt. Jag var så svullen att jag hade valkar vid fotknölarna. Otroligt läckert måste jag säga! Skräcken blev änu större när jag upptäckte att en av bilderna täcks av något mörkt och stort som liksom skuggar hela bilden. JAG! Det enda som syns är en enorm höggravid kvinna och det är då jag bestämmer mej för att ställa mej bakom kameran istället. Nåja, jag är ju trots allt två personer i en så jag antar att jag är ursäktad. 

Resten av dagen bestod av mat och dryck i olika former. I brudparets hotellrum blev vi bjuda på en ohälsosam mängd tårta med tillhörande kaffe och champagne. Tack och lov har jag ingen figur att tänka på så återigen kunde jag äta precis hur mycket jag ville. Efter tårtan gick vi ner till en kinarestauran för att vräka i oss ris, friterat, soja och massa annat gott. Om jag inte var sprickfärig innan middagen kan jag garantera att jag var det efteråt. Både jag och Jimmy blev så mätta att vi varken orkade prata eller röra på oss. När vi suttit och stirrat en stund bestämde vi oss för att åka hem. Väl hemma kastade vi oss på sängen och däckade. Vi var båda nöjda efter en fantastisk dag men hade alldeles för mycket mat i magarna. (Glöm för allt i världen inte att jag även hade en 3-4kilos bebis i magen.). 

    
   


Ny look

 
Ny frisyr och hårfärg...



men samma gamla mage i vecka 39.

Höftskakningar och mörka kvällar

Regnet vräker ner och himlen fylls av ett tjockt grått täckte. Jag sitter vid datorn med en latte i handen och njuter av det dåliga vädret. På något underligt sätt är detta bland det mysigaste väder som finns. Man kan sitta inne och njuta av lugnet och den dämpade belysningen. Att det dessutom blir mörkare och mörkare på kvällarna är helt underbart. Jag skulle gärna ta en långpromenad i mörkret och dofta på den härliga kvällsluften. Dock får jag nöja mej med att sitta på balkongen och sniffa luft eftersom mina ben och fötter ogärna promenerar. Här om dagen när vi var och handlade sent på kvällen var det alldeles mörkt när vi kom ut från affärn. Jag fick en myskänsla i kroppen och utbrast "ska vi inte åka hem, krypa ner under en filt,  dricka te och prata om framtiden".  Jag tittade på Jimmy och såg skräcken i hans ögon. Han var först tyst men mumlade sedan något och då insåg jag att  min idé inte lät lika bra i hans öron som i mina. Nåja, det blev väl någon sorts kompromiss som innehöll choklad, tv-tittande och te. Haha, han är lustig min älskling, och alldeles underbar.

Idag har vi gått in i vecka 39 (38+0) vilket innebär att vi nått fram till den period då förlossningen kan ske när som helst. Får mer och mer sammandragingar men de kommer fortfarande väldigt oregelbundet och inte så jätteofta.
För en gång skull vill jag inte att förlossningen ska sätta igång de närmsta dagara. Jimmy har nämligen fått problem med ryggen och är sjukskriven. Vi är som två pensionärer som har svårt att röra oss. Tur att jag mår så pass bra som jag gör så att Jimmy kan få vila sin rygg.

Helgen har varit lugn som vanligt. Men vad annat förväntar man sig av en höggravid?! Det är inte direkt att jag vill gå ut på krogen och svänga på höfterna. Ibland brukar jag dock ställa mej framför spegeln här hemma och dansa lite och skratta. Det ser otroligt lustigt ut med en gigantisk mage! Dessutom hoppas jag på att mina sexiga höftrörelser kan få bebisen att skämmas så mycket över sin mamma att han väljer att lämna min kropp och komma ut i stora världen.

Jag har inga direkta planer för veckan. Eftersom Jimmy är sjukskriven blir det nog mest at vi är hemma och beklagar oss för varandra över jobbig halsbränna eller onda rygg. Det känns alltid mycket bättre när man har någon att beklaga sig för.


Sparkbyxa från urminnes tider

Efter mycket vankande av och an inatt lyckades jag somna lagom i tid tills Jimmys väckarklocka ringde och väckte mej igen kl 5. Han jobbar morgon och stiger upp jättetidigt. Tack och lov kunde jag somna om på en gång och har sovit några timmar nu på morgonen. Idag ska jag bara vara hemma och städa lite och vänta på att Jimmy kommer hem så att jag kan följa efter honom i brist på annat. Vi har inga direkta planer för kvällen men det blir nog det vanliga fredagsnöjet - en shoppingtur på ica maxi eller coop. Imorgonkväll ska vi ha en liten kräftskiva så måste handla till den. Jag har visserligen varit på kräftskiva tidigare men jag har alltid haft med mej annan mat eftersom jag inte finner nöjet i att surpla skaldjur, men imorgon ska jag ge det en chans.

Igår surrade jag konstant i 6-7 timmar. Det började med att min föredetta granne Anna kom på besök vilket var mycket trevligt. Vi drack te, fikade och surrade i någon timma. Efter det fick vi besök av några bekanta till Jimmy, vilket ledde till ytterligare en timmas tjat från min sida. Vid det här laget var jag rätt less på att höra min egen röst men när jag väl börjat surra kan jag liksom inte sluta. När besökarna hade åkt hem ringde jag min underbara vän C för att plåga min röst ytterligare 1-2 timmar. Vi slutade prata kring 21 och då var jag så uppe i varv att jag var tvungen plåga Jimmy med lite tjat, sen stupade jag i säng och somnade på en gång. Tur både för mig och Jimmy att han jobbar morgon idag så vi får vila från min röst.


Fick dessa fina sparkbyxor med posten för någn dag sedan. Det är tydligen ett par sparkbyxor som jag haft på mej när jag var liten som mamma hade hittat och skickat hit. Känns kul att kunna klä mitt barn i något som jag en gång haft på mej. Måste komma ihåg att fråga Jimmys mamma om hon har några barnkläder kvar från Jimmy. Som ni kan se på sparkbyxorna var jag uppenbarligen lång och smal när jag var liten. Otur att dessa proportioner inte ville stanna kvar vid vuxen ålder.  =)

Lillen i magen verkar må bra och sover en hel del. Idag är det 17 dagar kvar till beräknad förlossning och jag kan tyvärr inte säga att jag känner av något som tyder på att förlosningen är på g. Det är alldeles fullt med bebis i magen och jag har helt slutat vara hungrig, finns inte mycket plats för mat längre. Försöker äta lite och ofta för att få i mej det jag behöver + lite kexchoklad. 

Sömnlös

Klockan är halv 4 mitt i natten och jag kan inte sova. Stackars mej!

Provtagning på fastande mage - inget för en gravid

Med trötta ögon och kurrande mage begav jag mej till mödravården imorse för att ta proverna som inte kunde tas igår. Eftersom jag är barnsligt rädd för nålar var jag aningen nervös. Såg framför mej hur jag skulle lägga handen på pannan och sakta falla till golvet likt en filmstjärna som svimmar. Detta eftersom jag dels var jätte hungrig (proverna skulle tas på fastande mage), dels jättetrött och dessutom rädd för nålar. Tack och lov skötte jag mej utmärkt, det svartnade inte ens för ögonen. Nu kanske ni tänker hur en kvinna som är rädd för nålar ska kunna genomgå en hel förlossning?! Jag är absolut inte rädd för att pressa ut en 3-4 kilos klump genom vaginan. Nej, nej,nej. Däremot är jag rädd för att måsta ha en nål i handen eller ännu värre, i ryggen. DET är vad jag gruvar för inför förlossningen. Detta måste vara ditt fel mamma, du daltade nog för mycket med mej när jag var liten. =)

Nu har jag i alla fall fått i mej en ordentlig frukost. Ska snart väcka Jimmy och se vad dagen har att erbjuda. Vädret är i alla fall grått och tråkigt så det blir nog en innedag, eller möjligtvis ett café-besök. 



Mumlande finländare i centrala Umeå

Dagen har varit mycket händelserik. Vi började med att åka till mödravården där vi hade tid kl 10. Där gjorde vi det vanliga: mätte, vägde och tog prover. Allt såg bra ut. Ska tillbaka imorgon för att ta ytterligare ett blodprov för att se varför det kliar så mycket på min kropp. Detta prov måste tas på fastande mage, så jag får inte äta något imorgonbitti. Tror nog att jag kommer magra bort utan frukost. Magen hade i alla fall växt ytterligare 2 cm och mitt sf-mått ligger nu på 35cm. Jag frågade barnmorskan om hon kände ungefär hur stor han var, och hon sa att det i alla fall inte var någon jätteliten bebis.

Efter mvc-besöktet åkte vi ner till stan. På vägen dit höll vi på att bli påkörda en blond liten gosse som uppenbarligen tyckte det var viktigare att prata med passageraren än att se var man kör. Jag såg vad som var på väg att hända och fick ur mej något ohörbart mummel för att varna Jimmy som körde. Skönt att veta att man reagerar genom att bli stum i sådana situationer. Eller inte.

Väl nere på stan åt vi lunch på en indisk restaurang. Jättegott! Jimmy ville äta på Max som vanligt men jag fick välja denna gång. Sedan hittade jag, hör och häpna, en klänning som jag kunde ha! Jag kan inte säga att den satt så där superbra, men jag fick minsann på mej den. Provade två olika klänningar. I den ena såg jag ut som en 1800-talsdam ikväll ett jättestort nattlinne och i den andra såg jag ut som en korsning mellan en affärskvinna och en valross. Det fick bli den sistnämnda. Man får se lite konstig ut när man är gravid.

Nere på stan blev vi stoppade av en kille som gjorde reklam för ett elbolag. Jag mumlade något ohörbart för att visa att vi inte var intresserade. Tydligen tyckte han att mitt mummel lät som finska. "JAG KOMMER FRÅN GOD-EL", sa han högt och övertydligt medan han pekade på loggan på sin tröja. "FÖRSTÅR NI?". Öhh, vi blev båda så ställda och fick inte ur oss ett ord. "VILKET ELBOLAG HAR NI?",frågade han ännu mer övertydligt. När vi sedan svarade på svenska blev han lite generad och utbrast "jaha, är ni från sverige, jag trodde ni kom från finland". Han tjatade på oss en stund om att vi skulle byta elbolag men vi var rätt ointresserade och sa att vi hellre ville gå och fika, vilket vi gjorde.

Dagen avslutades med en joggingtur. Du läste rätt, jag har sprungit! Jag sprang nästan hela vägen från parkeringen till lägenheten bara för att bevisa att jag kunde om jag verkligen ville. Det måste ha sett väldigt roligt ut med en springande höggravid kvinna som svängde extra på armarna för att försöka få lite mer fart. Väl i lägenheten la jag mej utmattad på sängen och krävde fotmassage av Jimmy. Han är så snäll och ger mej fotmassage nästan varje gång jag ber om det, och det mina vänner är inte bara en gång per dag.


Gå på kalas i foppatofflor?



Det kliar på kroppen och jag har massa sura uppstötningar - underbart att vara gravid! Inatt har jag vandrat omkring i lägenheten likt en gravid zombie. Tur att jag är ledig hela dagarna så jag kan sova när jag blir trött. Idag gick jag in i vecka 38 och det är mindre än 3 veckor till beräknad förlossning. Läste i en av mina graviditetsböcker igår att det finns en teori om att det går i arv att födas för tidigt. Jimmy föddes en månad för tidigt så jag hoppas gossen är lite lik på sin far och kommer ut rätt snart.

Imorgon ska jag på besök på mödravården igen. Det blir spännande att se om magen växt något mer eller om den börjar stanna av. Märker inte av att det blir speciellt mycket större nu. Efter det ska jag och Jimmy på stan och kika efter en klänning. Vi ska nämligen på finkalas och en klänning vore trevligt att få på sig. När jag berättade om mina planer att trycka in min läckra höggravida kropp i en klänning tittade Jimmy på mig uppifrån och ner och sa "du tror inte det blir lite svårt?". Vad menar han!? Skulle inte jag och min mage rymmas i en fin liten känning? Jag kanske borde åka till rusta och köpa en matta och vira runt kroppen, det ger nog ungefär samma effekt. Nåja, jag ska i alla fall försöka hitta en fin klänning. Problemet OM jag hittar en klänning är att jag inte har några sko att ha på mej. De enda skor jag får in mina svullna fötterna i är foppa-tofflorna och det vore inte speciellt läckert.

Nu ska jag fortsätta på mitt projekt i köket - tonfisk och broccoligratäng.

Mat i mängder

Jag har de senaste dagarna lagat mat i mängder. Det kan vara bra att ha hemlagad mat i frysen efter förlossningen. Kommer nog inte ha tid att stå i köket första veckorna. Idag har jag i alla fall gjort två pajer - en lax och potatispaj och en broccoli och svamppaj. Igår gjorde jag laxpudding och vegetarisk lasagne. Tidigare i veckan gjorde jag morotspannkaka, vegetarisk chili con carne och spagetti med vegsås. Frysen är full i mat men jag tänkte försöka använda mina kunskaper i tetris för att göra ytterligare lite plats i frysen för en sista maträtt.


En kexchoklad om dagen håller doktorn borta från magen



Jimmy vet vad en gravid kvinna vill ha =)

Varning för bred last

Nej - jag har inte fött ännu. Har bara varit less på att sitta vid datorn + att jag haft besök i en vecka, därav de frånvarande inläggen. Men nu ska det bli andra bullar!

Som jag nämnde har jag haft besök i en vecka av min mor och far. Dom bodde i husvagn på nydalacampingen. Hur nu någon kan få för sig att tränga ihop sig i ett husvagn är ju egentligen helt knasigt, men det finns faktiskt en viss tjusning i det hela. Plötsligt blir det kul att diska eftersom man måste gå iväg och göra detta, man njuter av att äta pulvermos och dricka ljummet vatten för att det helt enkelt inte är vad man gör i vanliga fall. Utanför husvagnen kan man sitta och stirra i timmar om man vill och alla måsten försvinner. Det är helt enkelt väldigt okomplicerat jämfört med vardagen.
Några dagar efter att mamma och pappa kom hit fick vi även besök av Jimmys mamma. Veckan bestod av allt för många cafebesök, lata dagar i solen, god mat och många timmar utanför husvagnen. Vi satt även med korsord efter korsord men lyckades inte lösa många.. det är ju inte så lätt när vissa inte riktigt kan stava och försöker gissa sig till de rätta lösningarna. Jag nämner inga namn, men det var varken jag, Jimmy, pappa eller Jimmys mamma.
En fantastisk sak med denna vecka är att det inte gått en enda krona för min del. Tack och lov att jag har snälla föräldrar och svärmor som betalar cafebesök, mat och allt möjligt. Detta är så uppskattat eftersom jag inte haft någon inkomst på nån månad nu. Även Jimmy är duktig på att försörja mej medan jag har fullt upp med att leka hemmafru.

Det blev tomt när alla åkt och jag har varit rätt rastlös de senaste dagarna. Det enda nöjet jag har nu är att laga mat - mat som jag inte ens kan äta av. Lillen tar så mycket plats i magen att jag knappt får ner något nu. Jag är less! Kom ut!
Annars fördriver jag tiden med att läsa, se film och följa efter Jimmy. Även Sigge har varit rastlös de senaste dagarna. Han följer efter mig och skriker vart jag än går. Det tycker jag är jättejobbigt ända tills han lämnar mig ifred, då undrar jag "var är Sigge, varför vill han inte vara med mej längre?". Det slutar med att jag följer efter honom ett tag istället. Så håller vi på hela dagarna.

Jag börjar känna mej väldigt stor och klumpig nu. Lillgossen gnider sin lilla stjärt mot mina revben och det är obekvämt både att sitta och ligga. Idag är det bara 25 dagar kvar inna BF och jag hoppas att han väljer att titta ut lite tidigare. Har haft ganska mycket små förvärkar de senaste dagarna, så det märks ju att det närmar sig i alla fall. Här om dagen tabbade jag mej rejält. Jag skulle försöka se i spegeln hur jag såg ut bakifrån, och då upptäckte jag det fasansfulla - vilken bred rumpa jag har fått! JÄTTEBRED! Jag försökte förgäves ta på mig en kjol som jag har kunnat ha de två senaste somrarna, och det var långt ifrån att jag fick den över höfterna. Snacka om att graviditeten har gjort mig bredarslad! Det känns som att det borde köra en bil framför mej och varna för bred last när jag är ute. Ni vet, en sån där bil med en skylt på taket där det står "varning för bred last" som man använder t.ex. när man ska flytta hus och grejer.

Nåja, det är tungt och trångt i magen men egentligen mår jag riktigt bra. Har ju all tid i världen att vila upp mig inför förlossningen och det är ju tur. BB-väskan är nu packad och därmed är vi helt redo inför förlossningen och tiden efteråt.

"En mamma är en person som , när hon ser att det finns
 fyra bitar paj åt fem personer, omedelbart säger att hon
aldrig gillat paj särskilt mycket"
- Tenneva Jordan

  
Vecka 37

RSS 2.0