Gott nytt år!



 

 

Ett år har gått...

För exakt ett år sedan kissade jag på en sticka och fick ett besked som kom att förändra mitt liv - jag skulle bli mamma. I nio långa månader bar jag den lilla gossen, fick foglossning och kissade ungefär 700 ggr i månaden. Så kom den dagen då Elvis tittade ut och efter det är inget sig likt. Livet har gått från att jag bara haft mig själv att tänka på till att fundera över vilken färg barnbajs egentligen ska ha. Att pilla ut snorkusar från en liten näsa var tidigare ett svårt trick men nu mera kan jag få ut de små rackarna på några sekunder.

Nu lämnar vi snart ett mycket händelserikt 2008 för att ta klivet in i 2009. Mina förhoppningar om det nya året är fram för att lite mera sömn och lite mindre mage.


Glada blivande föräldrar den 27/12 - 2007...

  
...en snygg liten gosse ett år senare.

Mat och choklad - julens största nöje

Kvällen före julafton var jag och Elvis ute på en promenad medan pappa Jimmy jobbade. Snön knastade under fötterna och kylan bet i kinderna. Jag kunde inte låta bli att promenera i bostadsområdena i närheten och kika in i alla fönster. Julpynt och belysning prydde de flesta hemmen och många familjer var samlade. I ett fönster såg jag förväntansfulla barn räkna klapparna under granen. Det fick mej att minnas när jag och lillebror Tobias satt och räknade våra julklappar och skvallrade till varandra vad vi skulle få. När julafton kom visste vi i regel vad alla paket innehöll men spänningen fanns ändå där.

I ett annat fönster satt en ensam man vid köksbordet och slog in en julklapp. Kanske hade han varit på OKQ8 och panikhandlat en julklapp till frun i sista minuten. Tänk er hennes min när hon öppnar paketet och hittar nya torkarblad, en ask praliner och spolarvätska.

I ett tredje fönster bakade en naken liten flicka pepparkakor i köket tillsammans med sin mamma. Jag antar att mer deg hamnade magen än på plåtarna. För visst är väl degen betydligt godare än själva kakorna? Det tyckte i alla fall jag när jag var liten.

Idag har Elvis mormor, morfar och morbror kommit till oss för att fira jul. Klapparna ligger under granen och lägenheten svämmar över av godis. Det verkar en ren omöjlighet att äta upp all den mat och godis som finns hemma, men vi ska nog klara det. Kom ihåg: Det är inte det man äter mellan jul och nyår som gör en överviktig. Det är det man äter mellan nyår och jul. Med de ordens vill jag avsluta detta inlägg och önska alla en riktigt GOD JUL.


Busungen

 

  

Tomten har tappat sitt långa skägg



Jimmy håller på att raka av sig skägget och jag gråter inte ens. Snart åker nog det långa håret också. Själv är jag nyklippt med lugg och grejer. Elvis han kör en annan stil: han nöter bort håret genom att gnida huvudet mot saker. Det blir också fint, men inget jag skulle rekomendera till vuxna människor. 

    


Levande madrass

När Elvis föddes skrek han väldigt mycket på nätterna och sömn var en bristvara. När jag beklagade mej för min käre mor kom hon med de tröstande orden att "till jul ska du få se att Elvis sover hela nätter". Nu är julen snart här och jag undrar förståss när de där fantastiska nätterna ska börja? De nätter som min mamma sa skulle komma. Kanske menade hon nästa jul? Eller julen 2018?

Som nyfödd sov Elvis några nätter i sin spjälsäng men flyttade fort över till vår säng. Där hade han dock en egen plats med eget täcke så jag kunde röra mej fritt. Ju äldre han blev ju närmare mej flyttade han på nätterna. Idag ligger han klistrad mot mej hela nätterna. Gärna mellan mina bröst så att han kan ligga och nypa mej. Jag trodde liksom att han kommit så nära som det bara går att komma sin mamma men här om natten sov han PÅ mej de första två timmarna. Han hade svårt att somna så jag vaggade honom till sömns. När jag sedan skulle lägga ifrån mej honom så gnällde han så fort jag bara tänkte tanken. Jag var rätt trött så jag lade mej helt enkelt ner på sängen med en 7 kilos bebis på bröstet. Hur lätt tror ni de var att andas?!
Det är väldigt mysigt att sova bredvid Elvis på nätterna, men att agera madrass ska jag försöka undvika i fortsättningen.

Natten efter det vaknade han klockan 4 på morgonen och tyckte minsann att det var dags att kliva upp. Efter många försök att söva om honom steg vi upp. Jag började diska och sakta accepterade jag att det var morgon trots den tidiga timman. I samma veva vänder jag mej om och finner min son sovandes i sin vagn. Tror ni att jag kunde somna om? Nej, så klart inte.

.. så mamma, vilken jul var det du egentligen pratade om?





Sjukt barn sover gott

  

Elvis har haft feber i några dagar och som mamma är det så klart aldrig kul att se sitt barn vara sjukt. Dock måste jag erkänna att en liten liten del av mej har njutit av de lugna och mysiga dagarna här hemma som febern fört med sig. Jag har fått sova helt okej på nätterna i jämförelse med hur det brukar vara. Med helt okej menar jag att Elvis bara (bara och bara) vaknat varannan timma och velat mysa med sin mamma. Nu är Elvis frisk vilket också är jättehärligt. Nu busar han på som vanligt.

Matvraket mumsar banangröt



Igår fick Elvis smaka sin första smakportion. Den bestod av banangröt och gossen älskade det. Vi trodde att han skulle spotta ut första tuggorna men matvrak som han är så mumsade han i sig allt vi gav honom. Vi hoppas att detta kan göra att Elvis sover bättre när potionen blir lite större och mer mättande. Som det är nu håller han sin mamma vaken alldeles för stor del av natten. Jag är så trött att jag tar på mej tröjan bak och fram, glömmer mat på spisen och somnar i duschen. När man inte kommer ihåg senaste gången man sov mer än 2 timmar i sträck då är det illa!

Tomten kom tidigt i år

Min egen skäggiga Jimmy-tomte var på besök för något dag sen och gav mej en julklapp. Snacka om att jag blev förvånad. Vi som inte skulle ge varandra julklappar i år också går han och köper en alldeles fantastisk julklapp till mej. I paketet låg denna underbara kamera:



Gissa vem jag fotat? Just precis. Min fina lilla gosse:
   


Elvis dansar till Elvis

Vår son är en envis liten rackare som länge hållt sina föräldrar vaken sena kvällar. Som jag nämt tidigare så har vi bestämt oss för att ändra Elvis sovvanor med hjälp av boken Somna utan gråt. Detta har vi nu gjort i 3 dagar och framstegen är många. Metoden går ut på att han inte längre får somna i famnen eller vid bröstet utan när han verkar trött lägger vi ner honom och går därifrån. När han protesterar tar vi upp honom och gör om proceduren tills han somnar. För varje gång som går ska vi kunna lägga ifrån oss honom lite tidigare. Första gången jag skulle testa detta var under amningen. Ögonen föll nästan igen på honom så jag tog fösiktigt bort bröstet och han såg ut att sova. "Det där gick ju helt fantastiskt" tänkte jag och i samma veva slog han upp sina enorma ögon och gav mej det största leendet någonsin. Man kunde nästan se en liten djävul därinne i ögonen och det såg ut som han tänkte "Nej du lilla mamma, det här kommer jag ALDRIG att gå med på".

Ju fler gånger vi testat desto bättre går det. Ikväll nattade jag honom och gick ut från sovrummet,och då lyckades han somna själv. Detta var första gången jag slapp vagga honom till sömns på kvällen. Han vaknade dock efter ca 50 minuter som han alltid gör och pappa Jimmy fick rycka in och försöka söva om honom. Omsövningen gick lite smidigare idag än igår. Nu hoppas vi att morgondagen bjuder på fler framsteg.

Idag råkade jag dock göra bort mej. Elvis var lite uttråkad så jag började dansa med honom i famnen. Det ser visserligen inte riktigt klokt ut men han älskar att svänga runt med sin mamma till musik av självaste stor-Elvis. Dansen var tydligen inte så rolig och gossen blev aningen trött och somnade i famnen. Precis vad han inte skulle få göra!



 

Första bilen

   

Elvis har fått en gåstol. Att han är för liten och fötterna dinglar en decimeter ovanför marken behöver vi inte låtsas om. Det är en gåstol och den ser ut som en bil, alltså kan man säga att det är Elvis första bil. Bilen var mycket spännande och han inspekterade den noga och satte sig till rätta. Efter ett tag blev lillen så trött på sin nya bil och lade ner huvudet för att återhämta sig. När han vakade hade han förvandlats till en äkta raggare med ena armen på ratten och den andra hängandes lite lagomt häftigt. Elvis föräldrar tittade förvånat på sin son? "En raggare? Han skulle ju bli en rocker".


Elvis i plurret

   

Elvis badar med pappsen.

Bajslyckan - den enda sanna lyckan

När ens barn inte bajsat på någon dag börjar man bli aningen orolig. "Var är bajset?" brukar jag fråga Elvis men får aldrig något svar. När sedan bajset plötsligt ligger där i blöjan infinner sig den så kallade bajslyckan. "Han har bajsat!" brukar jag ropa högt till Jimmy som lyckligt kommer springande för att titta på det efterlängtade bajset.

Imorse var det dock inte bajslyckan som infann sig utan snarare bajsOLYCKAN. Elvis brukar alltid få vara naken på morgonen och imorse satt han inlindad i en filt i babysittern medan jag diskade. Han var ovanligt tystlåten under tiden och jag gladde mej åt att få diska ifred. När jag sedan lyfter upp honom inser jag varför han varit så tyst och stillsam. Han har suttit och bajsat den lilla skithögen, utan blöja! Innan jag lyckades få både honom och filten till badrummet för rengöring hade jag bajs över hela mej. "Jag älskar dej min lilla skitunge" sa jag då och hoppade in i duschen.

Här kommer några bilder på den snyggaste skitungen i världen:

    


Supermamman - finns hon?

Det finns så mycket man vill hinna med som mamma men ibland får man liksom inget att bli av. Som jag ser det finns det några olika typer av mammor. De finns de mammor som gör allt för sina barn och ser allt annat som oviktigt. Andra mammor prioriterar andra saker och spenderar mindre tid med sina barn. Vissa lägger tid på utseendet medan andra förfaller hemma i mjukisbrallor. Sen finns det en annan typ av mammor. Jag kallar dessa mammor för "supermammor" för de tycks hinna med precis allt. Supermamman spenderar mycket tid med sina barn och åker ofta ut på utflykter eller träffar andra mammor över en kaffe latte på stan. Supermamman ser alltid perfekt ut med välputsade naglar, perfekt hår och make up. Supermamman är också väldigt modemedveten och ser alltid ut att vara på väg till fest. Supermamman hinner även med att träna 4 ggr i veckan samt laga hälsosam GI-mat med ingredienser man inte ens kan uttala. Supermammans hem är dammfritt med de senaste inredningsprylarna.

Vad går dessa mammor på? För man kan omöjligt hinna precis allt. Själv vill jag massor men gör mindre. Elvis kommer naturligt vis alltid först men man måste ju hinna med lite annat också. Väljer jag att baka hinner jag inte med tvätten. Vill jag fixa till mej måste jag skippa att laga middag. Många dagar går jag omkring i mjukisbyxor och en urtvättad tröja. Att shoppa kläder på stan styrandes på en barnvagn är nästan omöjligt. Så hur lyckas dessa supermammor? Har supermammorna en jättegarderob där de slänger in alla saker så att man ska tro att det är välstädat? Har de en parfym som doftar nygräddade bullar? En magisk spis som kan laga mat själv? Eller är det så att supermammorna klarar sig utan sömn och sitter och filar naglarna hela nätterna?

Jag behöver i alla fall sömn. Min lilla gosse älskar att väcka sin mamma och snutta nätterna igenom. Inatt har jag antecknat varje tidpunkt han vaknade för att få ett hum om hur hans sovvanor ser ut. Mina planer är nämligen att ändra dessa med hjälp boken Somna utan gråt.
Elvis somnade kl 21.20 igårkväll..
Vaknade och åt kl. 22.00, 23.00, 01.30, 03.15, 05.00, och vaknade sedan kl 7 och tyckte att det var dax att stiga upp. Det värsta är nästan att detta är en av de bättre nätterna. Jag brukar försöka sova under ett av hans vilopass på dagen ca. 20 minuter.

Tack och lov har Elvis underbara mormor varit här i ett par dagar så jag har både hunnit raka bort buskarna under armarna, färgat håret och lagat mat. Att vi dessutom hunnit äta upp nästan hela cafét som ligger här intill behöver vi inte tala om. I tisdags passade jag även på att handla utan Elvis. På väg till affären glömde jag nästan bort att jag var småbarnsmamma med smutsigt hår. Jag körde omkring i vår gamla kombi med stereon på högsta volym och låtsades att jag var en ung rockstjärna på roadtripp eller nått. Nu har Elvis mormor åkt hem till morfar och livet har återgått till det normala med barnvagnspromenader, lek på golvet, blöjbyten och en hel del amning.

RSS 2.0